Flitskredieten en Saldodipje: Niet conform Nederlandse Wet

0
Flitskredieten en Saldodipje: Niet conform Nederlandse Wet
Flitskredieten en Saldodipje: Niet conform Nederlandse Wet

Een Loanshark is een bedrijf dat leningen aanbied tegen extreem hoge rente. In de Verenigde Staten (VS) en Groot Brittannië worden bedrijven aangeduid met Loanshark als deze bedrijven zich niet aan de landelijke regelgeving houden. Deze term verwijst ook naar illegale praktijken, die soms in deze landen plaatsvinden.

Flitskrediet of minilening

Voor de terugbetaling hanteren de bedrijven een periode tot de eerst volgende salaris. Een flitskrediet wordt ook wel minilening genoemd en is een krediet, met een looptijd van 30 dagen. Daarom worden deze leningen in Engeland en de Verenigde Staten Payday leningen genoemd.

In Nederland is de maximale toegestane rente 14% op een lening. De wettelijke rente is 2% en de maximale jaarlijks kredietvergoeding is 12%, dit maakt 14% rente. Er mag dus maximaal 14 % rente worden gevraagd voor een lening in Nederland. Alle bedrijven die geld lenen, moeten vergunning hebben van De Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een vergelijkbare vergunning van een bedrijf gevestigd in de EU.

De doelgroep zijn mensen die tijdelijk een kort krediet nodig hebben en een lening willen verkrijgen zonder toetsing van de BKR. De BKR controleert de kredietwaardigheid van mensen die een lening afsluiten. Dit om betalingsproblemen te voorkomen van een kwetsbare groep mensen. De mensen die lenen, kunnen vaak geen krediet meer krijgen en lenen om periode te overbruggen of erger nog de loanshark af te betalen of de huur of hypotheek te kunnen betalen.

Flitskredieten vallen onder de wet op het consumentenkrediet. Dit houdt in dat zij van de AFM een vergunning moeten hebben om kredieten te mogen aanbieden in Nederland.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren, lenen, pensioenen, kapitaalmarkten, asset management en accountantsorganisaties en verslaggeving. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen hebben in de financiële markten. En dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken.

Woekerrente

Er worden woekerrentes gevraagd voor de te leveren diensten. Op papier klopt het allemaal, er wordt de maximale rente gevraagd van 14%. Tot hier klopt het, maar het spek gaat snel stinken, bij de verborgen kosten. Dit zijn kosten, zoals de garantstelling voor de lening. Door deze constructie loopt bedragen de totale kosten voor een lening op naar 40% van het totale bedrag. In een periode van 30 dagen betaal je 40% van het geleende bedrag. Dit komt neer op 480% rente per jaar.

Dit is de reden ook dat de AFM probeert dit soort bedrijven van de Nederlandse kredietmarkt te weren.

1. https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2014/jan/boete-ferratum
2. https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/mrt/lod-flitskredietaanbieder
3. https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2012/aug/lod-ferratum

De Flitskredieten markt is te lucratief om te stoppen

De AFM maakt het de flitskredietaanbieders moeilijk om lening in Nederland te verstrekken, maar deze aanbieders proberen steeds maar proberen om manieren te vinden om toch deze producten aan te bieden. Ondanks de opgelegde boetes, blijven deze bedrijven proberen manieren te vinden om hun producten aan te bieden aan een kwetsbare groep mensen. Er is geen enkele controle op de kredietwaardigheid.

Momenteel omzeilen deze bedrijven de AFM, door gebruik te maken van een vergunning van een ander land. Hierdoor is wettelijk gezien mogelijk dat Ferratum, Saldodipje en Loanrider hun producten blijven aanbieden, ondanks het verbod van de AFM om leningen te verstekken zonder vergunning.

Rechtszaak AFM versus Ferratum

De AFM heeft een rechtszaak tegen Ferratum verloren, waardoor Ferratum en andere Loansharks hun producten legaal mogen aanbieden op de Nederlandse markt, mits ze maar een vergunning hebben van een ander land uit de Europese Unie.

De AFM gaat overigens in hoger beroep.

1. https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2018/Rechter-maakt-handel-van-flitskredietaanbieder-mogelijk..html
2. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2018:645&showbutton=true&keyword=AFM

Waarschuwing AFM

De AFM waarschuwt tegen flitskredietaanbieders die niet onder de vergunningsplicht vallen van de AFM, maar wel online flitskredieten aanbieden. De buitenlandse filskredietaanbieders moeten zich houden aan de maximale kredietvergoeding als ze geld lenen aan in Nederland gevestigde consumenten. Alle kosten vallen onder de maximale kredietvergoeding, zoals de kosten voor een verplichte garantstelling, ook al is dit een derde partij.

https://www.afm.nl/nl-nl/consumenten/themas/producten/lenen/tips/flitskrediet

Melding maken bij de AFM

Als je een flitskrediet hebt afgesloten bij o.a Ferratum, Saldodipje en Loanrider kun je dit melden bij de AFM. Tevens kun je bij bijvoorbeeld het Juridisch Loket (gratis) of contact opnemen met de rechtsbijstandsverzekeraar. Contact via Email kost niets, bellen kost € 0,25 p/min.

Conclusie

Leen niet bij een Loanshark, zoals Ferratum, Saldodipje, Loanrider, ook al heb je problematische schulden. Als problematische schulden hebt, moet je, je melden bij de schuldhulp van de gemeente, zodat je schulden kunnen worden aangepakt. Het hebben van problematische schulden gaat ten koste van het kwaliteit van leven van jou en je gezin.
Volgens de Nederlandse rechter, is hun werkwijze toegestaan in Nederland ook al, heeft de AFM een andere mening. Momenteel hebben de Loansharks een slag gewonnen, maar de strijd is nog niet voorbij. De politiek en de AFM, zullen blijven proberen deze bedrijven te verbieden.

Als je leent bij deze bedrijven, dan moet het overeengekomen bedrag terug betalen. Aangezien deze bedrijven vooralsnog hun producten mogen aanbieden op de financiële markt, mag een rechter deze schuld gewoon opeisen.
Volgens de Nederlandse rechter, is hun werkwijze toegestaan in Nederland ook al, heeft de AFM en de politiek een andere mening.

Recente ontwikkelingen

Op 13 juli 2018 heeft de rechter een uitspraak gedaan, die mogelijk invloed heeft op de werkwijze van de flitskredietverstrekkers. De rechter heeft de overeenkomst nietig verklaard op grond van het feit dat een garantie verplicht was. De totale kosten mogen niet boven de 14% rente komen!

“Garantie verplicht. Keuze tussen persoonlijke garantstelling en commerciële garantstelling (met kosten) is ‘voor de vorm’. Kosten van garantie vallen onder kredietvergoeding. Overeenkomst nietig.”

1. https://www.uitspraken.nl/uitspraak/rechtbank-rotterdam/civiel-recht/verbintenissenrecht/eerste-aanleg-enkelvoudig/ecli-nl-rbrot-2018-5661
2. https://nos.nl/artikel/2242802-gerechtelijke-uitspraak-legt-bom-onder-verdienmodel-flitskrediet.html

Als zaken voor de rechter komen, dan zal een rechter zich waarschijnlijk houden aan eerdere jurisprudentie.

Zo leiden de snelle leningen van Saldodipje tot woekerboetes

Er is een uitzending geweest van Trosradar, over Saldodipje op 27-3-2023. Geconstateerd is dat Saldodipje, de Nederlandse wet overtreed. Kijk naar de aflevering van Trosradar en als een gedupeerde bent, neem dan contact op met stichting Xwiljoenen

  1. Zo leiden de snelle leningen van Saldodipje tot woekerboetes – Radar – het consumentenprogramma van AVROTROS
  2. Welkom bij Xwiljoenen Juridisch Advies (xwiljoenen-juridischadvies.nl)

Forumdiscussie

Flitskredieten (schulden-vrij.info)